Prijava

Pozabil/a sem gesloVenice Staff

Administratorji::

Gabrielle, Benečanka

Anastasia, turistka

. . . . . .

Moderatorji::

Alessandra, Benečanka

Niccolas, Benečan

Apple, turistka

[part moderator]

Mesec na forumu: december
 
 
Podnebje: vetrovno, okoli 12 °C
Kdo je z nami
Trenutno forum pregleduje 1 uporabnik :: 0 registriranih, 0 skritih in 1 gost

Noben

[ View the whole list ]


Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 13, dne Čet Jul 09, 2009 9:39 pm

You are not connected. Please login or register

RPG pravila

Go down  Sporočilo [Stran 1 od 1]

1default RPG pravila on Čet Sep 04, 2008 6:25 am

Alice

avatar
Co-admin
Co-admin
Kratica RPG morda nekomu ne pove ničesar, medtem, ko nekomu lahko predstavlja tudi del življenja, obdobje, kakor pač vzamete. »Starim RPG mačkom« ni potrebno prebrati te teme, čeprav je zaželjeno, da še enkrat osvežijo svoje »znanje« o RPG forumih. Novinci na RPG forumih, ki o tej kratici ne veste nič, pa morate spodnje besedilo OBVEZNO prebrati, da ne bo prišlo do nesporazumov in kresanja različnih mnenj.

Kaj je sploh RPG in kako se to igra?

Kratica pomeni Role Play Game predstavlja nekakšno igranje vlog. Vsak uporabnik na forumu igra neko osebo, ki si jo lahko sam izmisli in jo ustvari ter ji dodeli družino ter preteklost, če pa nima domišljije ali volje ali česarkoli, pa lahko prečeše zgodbe v Opisniku. In se odloči, katera oseba mu je najbolj pisana na kožo ter se z njenim prvim imenom registrira. Sledi opis v posebni temi (v "Opisniku"), ki more biti obsežen in podroben in more zajemati veliko reči, potem si uporabnik le še poišče kandidate, ki si želijo pisati z njim (temo najdete v Chat predelum foruma, naslov teme je RPG klepet). Nato pa hop, kar naenkrat so tu problemi, kako naj piše v kako temo? No, RPG se piše kakor knjigo, v tretji osebi edinine in v preteklekliku. V RPG postih se tudi praviloma NE uporablja smeškov, narečja, slenga ali tujk. Dobro, kako besedico vam že oprostimo, če v post napišete »ma ej« ali pa »heej«, ampak nasploh se držite slovničnih pravil. Še to; vsi posti morajo biti zapisani v knjižni slovenščini, prepovedani so angleški ali tuji stavki. No, kako besedo ali dve, morda celo kak stavek je že v redu, da ga napišete v kakem tujem jeziku, a ne pretiravajte, da ne bo cel post v angleščini, mar ne. Saj smo Slovenci. ^^

Primer pravilnega RPG posta:

Alice so se lasje lepili na potno čelo in vrat, medtem, ko je bila stisnjena med dve debelušni ženski. Sedela je na vijoličnem sedežu avtobusa, ki je smrdel po bencinu, na njeni vsaki strani pa sta ob njo pritiskali dve visoki babnici z najmanj sto petdeset kilogrami. Alice je nekoliko zavzdihnila in se poskusila udobneje namestiti, a zaman.

Primer nepravilnega RPG posta:

Lasje so se mi lepili na potno čelo in vrat, medtem, ko sem bila stisnjena med dve debelušni ženski. Sedela sem na vijoličnem sedežu avtobusa, ki je smrdel po bencinu, na moji vsaki strani pa sta ob mene pritiskali dve visoki babnici z najmanj sto petdeset kilogrami. Nekoliko sem zavzdihnila in se poskusila udobneje namestiti, a zaman.

Primer nepravilnega RPG posta:

Alice se lasje lepijo na potno čelo in vrat, medtem, ko je stisnjena med dve debelušni ženski. Sedi na vijoličnem sedežu avtobusa, ki smrdi po bencinu, na njeni vsaki strani pa ob njo pritiskata dve visoki babnici z najmanj sto petdeset kilogrami. Alice nekoliko zavzdihne in se poskuša udobneje namestiti, a zaman.

Pazite na premi govor!

Premi govor, kot ste se najbrž učili že v četrtem ali petem razredu, je pravzaprav zelo lahek, če ga razumeš. Če ga pa ne, pa nastajajo težave. V osnovi gre za to, da se tisto, kar vaš lik reče, piše v narekovajih. »Takole«, lahko pa tudi "takole", kakor vam je pač ljubše. Premi govor se lahko piše na tri načine. Primeri:

»Smo že prispeli? Kdaj bomo tam?« je Alice že tretjič nestrpno vprašala šoferja taksija.
Alice je že tretjič nestrpno vprašala šoferja taksija: »Smo že prispeli? Kdaj bomo tam?«
»Smo že prispeli?« je Alice že tretjič nestrpno vprašala šoferja taksija. »Kdaj bomo tam?«

Prosim, prosim, prosim vas, ne uporabljajte vedno istih izrazov, kot je rekel/a ali dejal/a. Bodite izvirni. Ste mogoče že slišali za: vprašal, zakričal, zaječal, zajecljal, zamrmral, zavpil, zarjovel, se zadrl, zardel, zamomljal ...?

Poleg tega vas prosim, da pišete samo za svoj lik! Npr.:

Oseba Alice: Alice je počasi stopala pa pločniku, njene oči pa švigale sem ter tja s svetlobno hitrostjo. Nenadoma je začutila močan sunek in čez nekaj trenutkov se je presenečena znašla na zadnjici na tleh. Ozrla se je za krivcem.
Oseba Sara: Sara je prestrašeno pogledala proti dekletu, ki je ležalo pred njenimi nogami. »Oh, oprosti, nisem te videla, ne vem kaj mi je,« se je hitela opravičevati in neznanki ponudila roko. »Sara sem, mimogrede. In ti?«

To je PRAVILNO pisanje. Če pa osebe, o kateri pišeš ni na forumu, da je ustvarjena le in samo zaradi tvojih potreb, pa lahko jasno pišeš, kaj tudi ona govori. Primer:

Oseba Alice: Alice je počasi stopala pa pločniku, njene oči pa švigale sem ter tja s svetlobno hitrostjo. Tako je bila zatopljena v občudovanje golobov okoli nje, da ni opazila, da je imela odvezane vezalke. Čez trenutek ali dva se je že spotaknila in poletela v naročje nekega mimoidočega. »Pff, spravi se proč,« je zaslišala neznan moški glas.

Italic pisava

V postih ne uporabljajte bold ali underline pisave, italic pisavo pa le ob posebnih primerih. Uporabljate jo za misli vašega lika. Vse kar vaš lik misli, zapišete v italic pisavi. Primer:


Alice je s kovčkom v eni roki in zlatim ključem v drugi roki, nepremično stala v recepciji hotela. Pravkar jo je neprijazen receptov v recepciji obvestil, da prenavljajo dvigalo in bo morala očitno iti peš do svoje sobe. Ki je bila, oh kaka radost, v sedmem nadstropju. O moj bog, vedela sem, da v osnovni šoli ne bi smela špricati telovadbe, je pomislila Alice in se napotila proti vijugastim stopnicam.

Odgovarjajte redno, dolgo in pravilno

Vsak vaš post naj bo dolg minimalno pet vrstic! Napisan naj bo kvalitetno in slovnično pravilno. Torej, delajte pike, vejice in vprašaje kjer morajo (!!) biti, pravilno uporabljajte premi govor in italic pisavo. Opisujte misli vašega lika, okolico, v kateri se nahaja. Zabavajte se, za vsak post si vzamite čas, napišite ga počasi in ga preden ga pošljete še enkrat preberite ter popravite napake.

Out Of Character

Ali krajše OOC. Uporablja se, kadar hočete zapisati vaše misli, komentar v zvezi s postom ali karkoli drugega. Vsi zelo dolgi pogovori v OOCju bodo kaznovani, ker RPG forumi niso mesto za dolge pogovore o tem pa onem pa tretjem. Primer OOCja:

Alice je sedla na klopco in pričakujoče pogledala svojo prijateljico, češ, naj se ji pridruži.

[Sorry, k prej nism odpisala, sam res nism mela cajta.] ali ((Sorry, k prej nism odpisala, sam res nism mela cajta.))

No, to bi bilo na doooolgo vse o RPG pisanju. Če še vedno česa ne razumete, lahko seveda mirno vprašate v temi Vprašanja, za bolj osebne reči, pa lahko pišete meni, Alice, ali Gabrielle in poskušali bomo rešiti težavo. ^^

Poglej uporabnikov profil http://venezia.secrets-stories.net

Nazaj na vrh  Sporočilo [Stran 1 od 1]

Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu